De opleidingscommissie.

 

Als je lid wordt bij Prinses Juliana, krijg je onder andere te maken met de opleidingscommissie.

De opleidingscommissie onderhoudt het contact met leerlingen, ouders, docenten, dirigenten en het bestuur.

Deze commissie blijf je tijdens de eerste jaren dat je muziek speelt vaak tegen komen. Zo blijven ze op de hoogte hoe het met je gaat en helpen ze je verder in je muzikale ontwikkeling. Ook weet jij bij wie je terecht kunt met je vragen. Deze punten vinden wij bij PJ heel belangrijk.

 

Laten we eens kijken wat de opleidingscommissie allemaal doet:

 

Passie voor muziek

Prinses Juliana vindt het belangrijk om kinderen binnen Klaaswaal en omgeving kennis te laten maken met muziek. Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Muziek maken versterkt het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld.

PJ gaat daarom regelmatig langs bij scholen om kinderen kennis te laten maken met verschillende muziekinstrumenten.

 

Blokfluit

Als je wilt beginnen met muziek maken en rond de 6 à 7 jaar bent, is blokfluitles vaak een goede start.

Je begint dan op een eenvoudige en leuke manier met het leren van muziek maken. Een deel van de lessen wordt gebruikt om blokfluit te spelen, maar daarnaast worden ook oefeningen en spelletjes gedaan om te oefenen met ritme, luisteren en zingen.

Op basisschool De Vliet in Klaaswaal vindt de blokfluitles op vrijdagmiddag plaats om 15.30 uur.

Op basisschool De Weerklank in Westmaas wordt de blokfluitles gegeven op vrijdagmiddag om 12.30 uur.

De blokfluitlessen worden gegeven door gediplomeerde docenten. De opleidingscommissie heeft contact met de docenten zodat we op de hoogte zijn hoe het met je gaat. Na ongeveer een jaar blokfluitles – als je 8 of 9 jaar bent – kan je de volgende stap gaan maken. Je kunt dan namelijk een instrument kiezen waar je verder muziek mee wilt maken.

 

Individuele lessen

Vanaf 8 jaar kan je bij Prinses Juliana individuele lessen gaan volgen. Dit betekent dat je een instrument gaat kiezen en één keer in de week les krijgt van een gediplomeerde muziekdocent. De volgende instrumenten worden door PJ aangeboden: klarinet, hobo, dwarsfluit, fagot, saxofoon, trompet, trombone, bariton, hoorn en slagwerk.

Het voordeel van een vaste docent is dat hij/zij je vorderingen goed in de gaten kan houden.

Doordat de lijntjes tussen de opleidingscommissie en docenten kort zijn, is er een goed beeld wat de vorderingen van jou zijn en zien we wanneer jij toe bent aan de volgende stap (zoals examens).

 

De individuele lessen vinden plaats op verschillende momenten in de week:

Maandag: saxofoon

Woensdag: trombone, bariton, trompet, dwarsfluit, hobo

Donderdag: hoorn en slagwerk

Vrijdag: klarinet

Zaterdag: fagot

 

Na ongeveer een jaar les te hebben gehad mag je gaan oefenen in het leerlingenorkest

 

Examens

Tijdens de individuele lessen wordt er toegewerkt naar het halen van je diploma’s. Als je je diploma A hebt gehaald, mag je in het jeugdorkest van PJ gaan spelen. Na het behalen van diploma B is het mogelijk om naar het harmonieorkest te gaan.

De opleidingscommissie regelt de theorielessen die je klaarstomen voor het theorie-examen en verzorgen de aanmeldingen voor het praktijkexamen. Op deze dagen is er iemand van de opleidingscommissie aanwezig om je te helpen en te ondersteunen.

 

Concours

Wanneer je wat langer les hebt, kan je meedoen aan het solistenconcours. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door de Hoeksche Waardse federatie. Alle muzikanten uit de Hoeksche Waard kunnen hieraan meedoen. Samen met een pianist, die jou begeleidt, oefen je voor dit concours. Tijdens het optreden word je beoordeeld door een jury en na afloop krijgt iedereen zijn/haar punten te horen en worden er prijzen uitgereikt. Er zijn verschillende divisies (moeilijkheid niveaus) bij het solistenconcours, dus iedereen kan hier aan meedoen.

 

Overige activiteiten

Voor de blokfluitleerlingen en de leerlingen met individuele lessen worden verschillende activiteiten georganiseerd om met elkaar op een leuke manier muziek te maken. Ook kan de familie hierbij horen wat de leerlingen tijdens hun lessen hebben geleerd.

Terugkerende activiteiten zijn de Kerstles, lenteles en voorspeelavonden.

 

Mocht je nog vragen hebben of ben je nieuwsgierig geworden, mail dan naar de opleidingscommissie.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

opleiding@pjklaaswaal.nl